Am un baietel in varsta de 5 luni. La analizele efectuate avea o fosfataza alcalina de 790. Are si o carenta de fier, Fe: 33, calciu total e normal, TGP 63 si TGO 79. Medicul i-a recomandat 2.5 ml de Sargenor si 8 picaturi de fier pe zi. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa ne ingrijoram.

La varsta de 5 luni carenta de fier este relativ frecventa, necesitand suplimentare cu fier. Nu cred ca este indicat sa ii dati Sargenor, acesta fiind contraindicat sub varsta de 12 ani. Fosfataza alcalina crescuta ar putea fi si un semn de rahitism, dar interpretarea se face in functie de semnele clinice. Valorile transaminazelor nu sunt semnificativ modificate, raportat la varsta. Daca la examenul clinic sunt semne care indica necesitatea administrarii unui hepatoprotector, in loc de Sargenor puteti sa ii dati Liv 52 sau Hepaid junior.


Răspuns oferit de Dr. Mirela Covăcescu, Medic Primar Pediatru
www.Pediamed.ro - Consultații Pediatrice la Domiciliu București


 Răspunsurile de pe Doctor Pediatru.ro au un caracter strict informativ și nu sunt destinate a înlocui consultul medical (consultație, diagnostic, tratament).

 • Sugari (1-12 luni)
  • Greutatea mai mică pentru vârstă

   Am o fetita de 7 luni si jumatate care s-a nascut la 2500 de grame, in prezent ea cantareste doar 6300. A fost alaptata exclusiv la san pana la 6 luni, dupa care am inceput diversificarea. Acum...

  • Blefarita la sugar

   Credeti ca exista vreo legatura intre dermatita seboreica a sugarului si blefarita (citisem ca sunt date de stafilococ si pot coexista)?

  • Gemene cu creștere deficitară

   Am doua fetite gemene de 6 luni nascute la termen cu (2830gr/2530gr). Au fost alimentate exclusiv artificial datorita tratamentului pe care il iau pentru boala Basedow. Mentionez ca am facut...

  • Constipația la sugar

   Am un baietel in varsta de 4 luni si o saptamana. Este hranit la san, insa cam o data pe saptamana mai primeste si un biberon de lapte praf. La recomandarea medicului, fara investigatii, la 3 luni...

  • Creștere nesatisfăcătoare în greutate la sugar

   Am o fetita pe care am nascut-o cu 3.300g si 52 cm. Acum are 7 luni si are cam 6800gr. Am inceput diversificarea de la 6 luni. In urma cu 2 saptamani am fost atat la doctorul pediatru, cat si la...

  • Dezobstrucția nazală la sugar

   Fetita mea are doua luni si nu reusesc sa-i desfund nasucul. Am folosit ser si apa de mare, dar nu dau rezultate. Ce ma sfatuiti? Ce ziceti de capsulele Karvol??

  • Trecere de la Aptamil 1 la Aptamil 2

   Am un baietel de 4 luni. Pot sa ii schimb laptele? Acum ii dau Aptamil nr. 1 si vreau sa ii dau nr. 2. Credeti ca fac bine?